2017-10-01

A zsírok és szénhidrátok fogyasztásának hatásairól

Egy hatalmas jelentőségű publikáció az elmúlt hetekből, melynek hatására változnia kell a közegészségügyi oktatás kapcsolódó részeinek is:

5 kontinens, 18 országában átfogó vizsgálatot végeztek a zsírok és szénhidrátok fogyasztásának hatásait mérve szív- és érrendszeri betegségek és az elhalálozás összefüggésében. A Lancet-ben publikált cikk 7 éves követéssel, több, mint 135 ezer ember részvételével végzett prospektív tanulmányt mutat be.

A vizsgálat során azt találták, hogy a magas szénhidrát-tartalmú étrend magasabb halálozási arányt eredményez, érdekes módon az össz zsírbevitel és azon belül a különböző típusú zsírok fogyasztása NINCS összefüggésben a szív- és érrendszeri betegségekkel. SŐT, valójában a telített zsírok fogyasztása fordított összefüggést mutat a stroke előfordulásával.(!)

VÉGKÖVETKEZTETÉSKÉNT ezt írják a kutatók: “a globális táplálkozási irányelveket (értsd például: koleszteringyógyszerek, táplálkozási piramis és okostányér, stb.) ezen megállapítások fényében azonnal újra kell értelmezni és át kell gondolni.”

A teljes írás itt olvasható (a Lancet impakt faktora: 47!):
http://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736(17)32252-3/fulltext

Újabb nagyon komoly jelentőségű tanulmány az évtizedek óta tévesen vádolt telített zsírok rehabilitációban…

Forrás: https://taplalkozasbeallitas.hu – by Palágyi Adrienn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Loading...